Dagens skratt

Man inser att man är en äkta göteborgare när man gapskrattar åt ett skämt som detta...

När vänder det?

Jag får ibland höra att jag ser äldre ut än vad jag är. Jag är 18 så för min del blir jag bara glad över att höra det. Men hur länge tycker man egentligen om att folk tror att man är äldre? Det måste ju finnas en gräns någonstans. 18 – helt okej. Men min mamma har just fyllt 50 och jag tror inte att hon skulle bli särskilt road över att höra någon säga:
"Men jösses, bara 50?! Jag som trodde du var mycket äldre!"

 

När börjar man egentligen få åldersnoja och när exakt vill man hellre höra att man ser ut att vara 10 år yngre än 10 år äldre? Vid 25? 28? 30?

Tycker dock inte alls att mamma behöver oroa sig över att få några elaka kommentarer.

I teknikens värld

Att avsluta måndagen med webbdesign är perfekt. Sitta och fila på CSS-kodningen, slipa till några marginaler, byta en länk, ändra till ett annat teckensnitt – total sinnesro.

 

Riktigt lika behagligt är det dock inte när man sedan vid lektionens slut skall ladda upp sidan på nytt och inser att något gått lite snett och hela skärmen helt plötsligt bara är i en enda stor röra med textpartier och konstiga färger huller om buller med någon felplacerad bild någonstans mitt i. Förmodligen har man kanske då glömt en ynka liten bokstav eller div-tagg vilket räcker för att det skall bli totalt kaos.

 

Men det är ändå fantastiskt med webbdesign. Och när man sedan hittat felet och lyckas rätta till det och hela hemsidan helt plötsligt bara träder fram i sin rätta form, snygg och perfekt, känns det nästan lika stort som om man just uppfunnit hjulet.


Tjusningen i att bada

Kom just upp ur ett ångande hett kvällsbad som var så varmt att jag nästan brände mig. Med lätt rosa hy sitter jag nu i frottémorgonrock och handduksturban med ett fönster öppet för att kyla ner mig lite. Jag känner ett sådant kall till vatten – kan inte förklara varför. I nästan hela mitt liv har jag badat varje jag. Under sommar- och hösthalvåret sker doppen i havet och under vinterhalvåret brukar det bli i badkaret eller någon annanstans där temperaturen är lite behagligare. Att bada i havet på vintern går ibland det med, men helst skall man ha tillgång till bastu och helst skall det inte vara is. De t gör så ont att hoppa från trean då.

 

Hur som helst så har jag kommit på att mitt element nog måste vara vatten. Helt säkert. Och jag har jag också kommit på att jag nog har ett svar att ge på den där lite töntiga frågan som alltid envisas med att stå med i alla de där Mina vänner-böckerna och som lyder: "om du vore ett djur, vilket skulle du då vara?"

Svar: fisk såklart!
Vatten!

Tomteproblem

I morgon är det första advent. Jösses, vad tiden har gått fort. Julen står snart för dörren, snön ligger vit på taken, glöggen doftar och brasan är tänd. Allt är juligt och härligt. Ändå finns det en sak som oroar mig: tomten. I alla år har det kommit en tomte till oss på julafton. De första åren kom han för min skull. När jag sedan ansågs för stor fick jag passande nog en lillasyster så då kom han för hennes skull. Och när hon på senare år har ansetts för stor har han kommit för mina små-kusiners skull. Tack och lov, julen har varit räddad i alla dessa år.
Tills nu.

 

I år skall julen firas med enbart gamla personer. Den yngsta i sällskapet kommer att bli just lillasyster Hanna, 10 år och hon verkar strunta fullständigt i om julklapparna delas ut av en tjock man i vitt skägg och kulmage så länge de innehåller smycken, kläder, smink och en laptop. Men själv är jag villig att offra både sminket och datorn om bara någon kan tänka sig att vara så snäll och smita iväg och köpa tidningen för att sedan dyka upp igen med röda kläder och lösskägg.

 

Men jag tänker att det måste finnas ett sådan här "mellan-tid" i de flesta människors liv. En tid som varar från att man själv och alla syskon blivit för stora för tomten tills att man skaffar egna barn som man kan skylla på. Nu är jag varken liten, har ett litet syskon eller kan räknas som tillräckligt gammal för att bilda familj. En tomtelös tid. En hemsk tid? Nej, gud, vad jag överdriver. Men den stora frågan kvarstår: kan det verkligen bli en riktigt jul utan självaste tomtefar?


Nästan frisk

Vaknade nyss till en iskall, krispig vintermorgon och till på köpet den första lediga lördagen på länge. Härligt! Det verkar dessutom som att min taktik att förtränga min förkylning har fungerat för jag känner mig i princip frisk. I princip alltså. Mycket bättre i alla fall. Även om min röst fortfarande låter som att jag alltid börjar dagen med med att röka två paket John Silver utan filter. Men med lite te och honung är nog även det snart fixat!

Bakning pågår

Årets första lussedag är nu satt på jäsning. Jag hinner alltid glömma varje år hur otroligt underbar doften av saffran är. Undrar egentligen hur det kommer sig att det heter lussekatt? Av alla djur så är det ju absolut inte en katt man tänker på när man ser på de små gula bullarna. Lussemask eller kanske lussesvans skulle i alla fall vara lite mer logiskt. Men katt? Ytterligare en fråga att ägna framtida sömnlösa nätter åt.

"God" morgon

Affirmationen fungerade inte nämnvärt måste jag säga. Herrejösses, vad jag har haft feberfrossa i natt. Jag har varit kokhet men frusit på samma gång, drömt konstiga saker och hostat så mycket att jag ett tag undrade om mina lungor inte skulle komma upp.

 

Men eftersom jag är som jag är så har jag nu preparerat mig med alvedon, nässpray, halstabletter och tjocka kläder för att snart ge mig iväg till skolan och lära mig om genetik och islam. Jag vet, det är jättedumt och korkat men jag har aldrig kunnat acceptera att jag är sjuk och måste vara hemma. För det är ju verkligen avgörande för min framtid att veta vad kvävebaser är och hur många gånger en muslim ber varje dag och åt vilket håll. Eller hur ribosomer beter sig vid bildning av protein i cellen och hur många suror Koranen betår av... Ni hör ju själva. Så då är det bara för en förkylning att ge vika.


Det gäller att ta till alla knep

Det finns en fördel med att vara sjuk och det är att man har tid att läsa hela GP. Och där tog fördelarna slut. Några nackdelar är å andra sidan att man har minimal ork, inte kan äta, inte kan jobba, inte kan träna, knappt prata, gå i skolan, plugga, shoppa, julpynta och vara någorlunda snygg. Så därför väljer jag att affirmera som jag har lärt mig i The Secret och kommer alltså ägna dagen åt att framkalla för mitt inre hur jag i morgon vaknar upp på strålande humör, frisk och kry som en nötkärna. Perfekt!
Ett bra boktips!

Fantastiska franska

Om det är något jag saknar starkt i mitt liv just nu är det franskan. Ett sådant fantastiskt och underbart språk. Hade jag inte varit helblond (i alla fall som barn) och avskytt croissanter med marmelad hade jag nästan kunnat tro att det bodde en liten fransyska i mig någonstans. För det är ju bara så mycket härligare att säga b-o-n-j-o-u-r och
a-u-r-e-v-o-i-r än hej och hej då. Och det är ju så fantisktiskt med ett språk där allt man säger låter antingen förföriskt sexigt eller tempramentfullt eldigt. Till och med något så simplet som "kan du ta ut soporna?" låter spännande och intressant på franska.

Den första meningen jag lärde mig att säga på detta underbara språk var "Voulez-vous coucher avec moi ce soir?", vilket ungefär betyder "vill du ligga med mig ikväll?"
Hittills har den frasen aldrig kommit till användning men med tanke på hur många snygga fransmän det finns så skadar det väl inte att ha den på lager.
Nu måste jag springa till bussen. Aurevoir!

Julen är här

Det är inte ens december och jag har redan druckit glögg, bakat pepparkakor, lyssnat på julmusik, gjort en snögubbe, svurit över slasket och tappat bort tre par vantar. Förra året kom snön två månader efter jul och i år verkar den ha bestämt sig för att falla en månad innan istället. Kanske är det lika bra att flytta julen några sidor i almanackan eller helt enkelt börja måla julkort med gröna landskap istället och acceptera att tomten förmodligen aldrig kommer att behöva yllerock och snökängor när han kommer på julafton. Snarare gummistövlar och regnponcho.

Så bra det kan bli ändå

Tidig morgon. Iskallt ute. Nationellt prov i Svenska B hela dagen. Just provet gör mig i och för sig inte mycket – att skriva uppsats är roligt – men bara att det sker just en tidig, mörk och kall novembermorgon gör att jag hellre gärna skulle vilja ligga kvar i min varma säng och sova några timmar till.

 

Men så när jag sitter på bussen händer det. Ni vet, en sådan där lite sak som gör att man inte kan undvika att bli på gott humör. Just när vi kör förbi Särö kyrka och alla vinterbleka och trötta passagerare ser ut att snart vilja ge upp sprakar högtalaren plötsligt till och busschauffören (som dessutom var en kvinna – uppiggande bara det) säger i mikrofonen: "titta där, allesammans, två älgar till vänster."

 

Och mycket riktigt står där två älgar och glor vid vägkanten. Och det räcker för att alla trötta ansikten i bussen skall bli pigga och nyfikna och med stort intresse börja följa de två jättedjuren under utrop som "gud, vad söta!" och "det här är ju nästan som safari."

Och jag ler där jag sitter på min plats med min iPod med Ulf Lundell på högsta volym och tänker att livet nog kanske inte är så dumt ändå trots allt.

En dag ägnad åt pappa

Säger man glad, god, trevlig eller helt enkelt grattis när det gäller fars dag? Det har jag alltid funderat på. I år fick det bli ett enkelt litet "puss" för min del.
Ha en bra dag, alla små pappor där ute!

Inga snyggingar här inte

Man är så ful på vintern. Blek, trött, frusen, kanske lite rödögd och alldeles matt av allt mörker. Ibland funderar jag på hur det vore att bara leva på sommaren. Skulle man tröttna då? Sitta där pigg, brunbränd och snygg, med håret i naturligt blekta slingor och bara längta efter kyla och mörker – skulle man det? Låter nästan otänkbart. Den trötthet som kommer smygande på vintern skulle jag kunna göra nästan vad som helst för att slippa. Det enda som gör en pigg såhär års är väl den lilla chock man får varje morgon när man får syn på sin spökvita ansikte i spegeln. En riktig energikick. Verkligen.
Tyvärr inte jag som bakat. Men god var den!

Fast säljare blir det nog inte

Idag blev jag stoppad utanför Hemköp av en säljare från Tele2 som ville kränga på mig ett superbra erbjudande för min mobil. Jag ringer redan med ett ganska superbra erbjudande men eftersom jag är uppfostrad till att vara ganska artig stod jag lydigt kvar och lyssnade på hur superbra Tele2-killen kunde ordna det för mig och min plånbok om jag bara var så gullig och skrev på några små fina papper. Och jag fick beröm för nästan allt; väskan, håret, jackan, klockan, min snygga mobil... Ett tag undrade jag nästan om han inte skulle falla på knä och fria också mitt upp i alltihop. Och efter att han fått mitt för- och efternamn tog han dessutom sig friheten att kalla mig Freddy som om vi vore gamla bundispolare sedan många år tillbaka. Jag undrar verkligen om det är sådan man måste vara för att bli säljare. I så fall har jag i alla fall ett yrke att stryka från min detta-vill-jag-bli-när-jag-blir-stor-lista. Skönt.

Många viljor

Jag kan tänka mig att bli jurist. Jag kan tänka mig att bli mäklare. Jag kan tänka mig att bli grafisk designer. Jag kan tänka mig att bli psykolog och jag kan till och med tänka mig att bli läkare om det inte vore för den evighetslånga utbildningstiden och det faktum att jag faktiskt inte är behörig med mina tre grymnasieår på samhällsprogrammet.

 

Visst är det underbart med valmöjligheter och att utbudet på utbildningar är så pass stort, men någonstans gör det också allt väldigt mycket svårare. Alla dörrar öppna – i princip. Jag vill bli nästan allt. Allt utom professor och dagisfröken. Och hant verkare. Och flygvärdinna. Och taxichaufför. Och bilmekaniker och golfproffs. Allt annat vill jag bli.


Välkommen till djurparken

Det är så många djur här hemma idag känner jag. Donna och Stella, katt och hund. Två djur för mycket. Stella skäller som vanligt åt varje liten snöflinga som dansar ner utanför och Donna står och jamar vid matskålen som om hon inte fått mat på flera år. Nyss hoppade hon upp på köksbänken och tog etts stort bett av osten som jag hade tänkt ha på min macka. Ett bett! Det blev ett stort tugg-avtryck i ena kanten. Äckligt. Jag tar nog lite yoghurt istället.

Möte om framtiden

Igår hade jag för första gången någonsin möte med min studievägledare. Det var verkligen på tiden. Nu kan jag allt om intagningskrav, behörighet och krångliga meritpoäng – innan hade jag noll koll. Man borde verkligen gå dit oftare. Eller man borde snarare ha gått dit oftare – nu är det väl så dags kanske.

 

Tidigare har jag i alla fall inte riktigt vetat vad exakt jag skall ha mina betyg till, men nu vet jag. Herregud, juristlinjen verkar inte vara något man bara halkar in på sådär. Någonstans får jag väl tacka min lyckliga stjärna för att jag varit så pass ambitiös som jag varit under alla dessa år. Att såhär sista året på gymnasiet komma på att man troligtvis inte kommer in på den högskola man önskar känns inte som något hit. Men högskoleprovet ger ju förstås en andra chans. Jag hade trott att jag skulle slippa göra det eftersom mina betyg förmodligen räcker ändå, men studievägledaren sa att hon absolut rådde alla att göra det oavsett förutsättningar. Om inte är det väl en bra erfarenhet. Hoppas bara att det är lättare än de som publiceras i GP.

 


Kanske något att uppfinna?

Stallbacken upp, ner, upp, ner, upp, ner med jättetung dubbelvagn med två små (men inte jättelätta) barn i – jag säger bara: puh! Det finns ju golfvagnar med sådana där små motorer som gör att de liksom kan köra av sig själva så att de småfeta golfgubbarna slipper belasta sitt höga blodtryck med onödiga ansträngningar när de segar fram på golfbanorna. Detta borde helt klart finnas till barnvagnar också. Ibland undrar jag nästan varför inte mammahullet bara rinner av på alla små mammor, så många fysiska ansträngningar de tvingas ägna sig åt. Ännu en konstig ekvation som inte riktigt går ihop.

Ute i god tid

Det är så bra att man har en syster som är ute i god tid med önskelistan.

Det är något visst med hantverkare

Ja, det är faktiskt det. Igår när jag och två av de fem barnen satt och åt frukost kom det just en sådan gubbe och knackade på. Alla hantverkare är ju också alltid just gubbar, oavsett ålder. Helst är de goa också.

 

Den här var säkert inte långt över 30 men helt klart jättego, och inte nog med att han lagade spisen som tydligen var sönder, han var dessutom utomordentligt trevlig också som bara en go gubbe kan vara. Så mycket information som han och jag utbytte om våra liv tror jag inte ens att jag har utbytt med alla i min klass. Och då har vi ändå gått snart tre år tillsammans. Nu vet jag i alla fall allt om hans familj, hus, båt, hund, bakgrund, framtidsplaner samt hur ogärna han skulle vilja bo i Särö. Nej, Fjärås, det är riktiga grejer det.

 

Kort sagt så hade vi det ganska trevligt där i köket på morgonkvisten, och med ens förstår jag varför så många porrfilmer ofta inleds med att just en hantverkare kommer på besök hemma hos någon lättfotad brud som går runt i lackdress och knähöga stövlar, precis sådär som man ofta gör hemma, ni vet. Inte för att jag har sett alltså, men man har ju hört... Och inte för att det var så värst erotiskt i just det här fallet men jag kan ändå verkligen förstå vad många kan tycka är lite lockande med just hantverkare.

Det är annat än snorkiga kassabiträden på till exempel Gina Tricot.


Vilken bra vakthund

Många som kommer hit och hälsar på och får höra Stellas vansinnes-skällande säger ofta något i stil med "vilken bra vakthund" eller något annat positivt. Men jag tvivlar på att Stella egentligen gör något nytta på den punkten. När hon går lös kan man nämligen aldrig veta om det är en ond mördare med kniv och kulspruta som står och lurar bakom husknuten eller om det bara är ett litet höstlöv som dansar förbi utanför fönstret. Eftersom jag är lite rädd av mig ibland så har jag därför bestämt mig för att alltid ta för givet att det är just ett löv eller något annat ofarligt som får Stella att skälla.
Bra vakthund var det? Nja.

Moppen ja...

Varje morgon när jag drar upp min rullgardin tvingas jag (tyvärr) att beskåda min jättegamla moppe som står där ute och sönderfaller. Varje morgon tänker jag också att nu jäklar, skall jag ta och fixa i ordning den en gång för alla. Den har inte fungerat på minst två år och allvarligt talat så vet jag inte vad felet egentligen är. Skulle så gärna vilja dra på mig någon gammal oljig verkstadsdress och bara gå ut och mecka loss lite men jag kan verkligen inte sådant. Var börjar man? Skruvar man loss en skruv och kikar ner lite på motorn? Eller drar man i några sladdar och häller lite olja på något tändstift kanske? Fast egentligen vet jag inte ens om motorn sitter fram eller bak eller uppe eller nere eller om det kanske är någon typ av elmoppe som bara har något käckt batteri och helt enkelt saknar traditionell motor?

 

Jag skulle så hemskt gärna vilja lära mig mer om allt det där, men hur? Finns det kanske någon kurs man kan gå? Att fråga mamma och Hanna är uteslutet – de vet knappt hur vattenkokaren funkar. Och att släppa lös pappa med någon hammare eller annat verktyg som han tycker är passande är nog heller inte att tänka på. Kanske dags att lyfta luren och ringa en verkstad?

 


RSS 2.0